Există multe publicații scrise pe tema jocurilor pe calculator. Majoritatea acestora susțin că astfel de activități sunt dăunătoare sănătății celor care le practică, din diferite motive.

Pe de o parte, pentru că se desfășoară în interior, promovând astfel lipsa de mișcare. Pe de altă parte, pentru că presupun petrecerea unei perioade lungi de timp în fața calculatorului, solicitând vederea.

În realitate însă, jocurile pe calculator, savurate cu moderație, nu afectează cu nimic mai mult organismul decât orele petrecute pe canapea, în fața televizorului. Ba mai mult, pentru modul în care îți pun mintea la contribuție și te provoacă să-ți folosești imaginația și creativitatea, ele sunt chiar benefice și recomandate ca activități de petrecere a timpului liber. 

4 avantaje pe care ți le aduc jocurile pe calculator

1. O sursă convenabilă de distracție

Este adevărat că investiția inițială într-un computer performant cu ajutorul căruia să te bucuri de grafica oricărui joc existent pe piață este mare. Dar, comparând această investiție cu ieșirile în oraș, la film, la cumpărături sau în diferite localuri, săptămână de săptămână, ajungi la concluzia că sumele nu diferă foarte mult.

În plus, odată ce l-ai cumpărat, calculatorul îți rămâne. Și chiar dacă mai investești în modernizarea unora componente, investiția inițială nu se pierde. Iar pe termen lung, computerul ajunge să fie mult mai convenabil decât evenimentele sociale.

Chiar și o ieșire într-o cafenea modestă, în Capitală sau orice alt oraș mare din România, te costă undeva la 50-60 de lei. Iar plăcerea durează aproximativ două sau trei ore. Dacă investești aceeași bani într-un joc pe calculator, urmărind ofertele, îți poți cumpăra chiar și jocuri foarte populare, iar satisfacția de care ai parte după, poate dura 100 de ore, sau chiar mai mult.

2. Confort la cele mai înalte standarde

Pe orice vreme, chiar și în toiul caniculei vara sau la -15 grade Celsius iarna, experiența de gaming este aceeași. Tot ce trebuie să faci este să-ți pregătești o cafea sau altă băutură care îți place, să te așezi comod într-un scaun de gaming, să alegi jocul preferat și să te pierzi în lumea lui de basm.

Mai ales în zilele de concediu, când vremea de afară te ține captiv între patru pereți, jocurile pe calculator te ajută să profiți la maxim de fiecare clipă de timp liber și să nu-ți pară rău de norii de afară.

3. Dezvoltarea capacităților intelectuale

Studiile arată că persoanele care se joacă la calculator în mod regulat au un risc mai mic de-a suferi de boli precum Alzheimer pe parcursul vieții. Concentrarea psihică și punerea minții la contribuție pentru rezolvarea diferitelor misiuni stimulează activitatea cerebrală și ajută la dezvoltarea memoriei, imaginației și creativității.

Este valabil mai ales în cazul iubitorilor de RPG-uri, dar nu numai. Persoanele care se joacă la calculator au o mai bună stăpânire de sine în situații de criză și găsesc rezolvări mai practice și mai eficiente atât la probleme din viața profesională, cât și personală. Cu alte cuvinte, datorită jocurilor pe care le practică, aceste persoane se autoeducă și devin mai echilibrate.

4. O comunitate în care doar cei virtuoși sunt admiși

Pentru cei care nu se joacă la calculator, gamerii sunt niște persoane care nu au șansa de a-și dezvolta abilitățile sociale. Nimic mai departe de adevăr! Cei mai mulți gameri adoră să se joace în echipă sau să descopere adversari puternici din întreaga lume, contra cărora să-și testeze abilitățile.

De fapt, este mult mai ușor pentru un gamer să lege relații noi și să facă primul pas pentru a cunoaște pe cineva. Datorită jocurilor pe care le iubesc, ei au un subiect de discuție comun cu persoane din întreaga lume, iar când cunoști pe cineva cu aceleași preferințe, conversația se leagă de la sine.

Jocurile video nu numai că îți deschid calea către comunități în care altfel ți-ar fi fost dificil să intri, dar te ajută și să-ți găsești locul în astfel de grupuri sociale. Oamenii în general funcționează și se simt mult mai bine când știu că aparțin unui grup și sunt acceptați de membrii acestuia, decât atunci când sunt singuri, pe cont propriu, fără aliați.

Share articol: