Analiza unor mostre de ADN descoperite în Siberia a demonstrat faptul că, cel mai probabil, nu activitățile de vânătoare au fost de vină pentru dispariția rinocerilor lânoși. 

De fapt, adevăratul motiv al dispariției ar fi încălzirea globală. De dimensiuni foarte mari, cu blană bogată și cu o cocoașă uriașă, rinocerul lânos a trăit în nordul Eurasiei până în urmă cu 14.000 de ani. Cauza dispariției speciei a fost îndelung dezbătută, iar rămășițele descoperite în jurul așezărilor umane au condus la ipoteza că, probabil, animalele au fost vânate până la ultimul exemplar.

Acum, însă, cercetătorii spun că analiza unor mostre de ADN provenite de la rinoceri lânoși descoperiți în nord-estul Siberiei sugerează faptul că încălzirea globală a fost, de fapt, adevăratul motiv al dispariției lor. „Este cunoscut deja faptul că încălzirea rapaidă a climei poate avea efecte devastatoare asupra supraviețuriii speciilor. Aceste descoperiri scot în evidență și riscurile pe care le înfruntăm astăzi față de conservarea biodiversității, când trăim într-o climă care se încălzește într-un ritm alert, la nivel global”, a declarat pentru The Guardian profesorul Love Dalén, co-autor al studiului și cercetător la Centrul de Paleontologie din Suedia.

Echipa susține că mostrele ADN au arătat că populația de rinoceri lânoși avea o diversitate genetică mare, iar numărul populației a rămas stabil timp de secole întregi înainte de dispariția speciei, sugerând astfel faptul că nu a existat un proces care să ducă, treptat, la extincție, precum vânătoarea.

„Oamenii au ajuns în nord-estul Siberiei în urmă cu 30.000 de ani. Ei și rinocerii lânoși au coexistat timp de 12.000 de ani, timp în care nu avem dovezi că populația acestei specii s-ar fi diminuat semnificativ”, a mai spus Dalén.

De asemenea, cercetătorii cred că dispariția speciei s-a petrecut destul de rapid, poate chiar în decursul a doar câteva sute de ani.

Edana Lord, autor al studiului, notează faptul că extincția a coincis cu o perioadă de încălzire accentuată numită interstadialul Bølling–Allerød, fapt care susține ipoteza că încălzirea globală a cauzat dispariția acestor animale.

Echipa arată și că descoperirile lor se aliniază altor lucrări celebre care arată că mamuții lânoși au dispărut tot din cauza efectului de seră.

_________________________________________________________________________________________________

Urmăriți emisiunile preferate pe protvplus.ro:


Share articol: