Cercetătorii de la Agenția Spațială Europeană (ESA) au identificat o anomalie în câmpul magnetic al Terrei: între America de Sud și Africa există o zonă în care câmpul magnetic este foarte slab. Fenomenul a fost denumit Anomalia Atlanticului de Sud, scrie Daily Mail.

ESA studiază câmpul magnetic al Pământului din anul 2013, cu ajutorul unor sateliți lansați pe orbită, în cadrul misiunii Swarm. Sateliții pot măsura intensitatea câmpului magnetic în diferite regiuni ale planetei.

Specialiștii consideră că această anomalie este o nouă dovadă că polii magnetici ai Pământului se vor inversa. Asta înseamnă că polul nord magnetic va deveni polul sud magnetic și invers.

Inversarea polilor magnetici ai Terrei este un fenomen natural, care are loc regulat. Ultima dată a avut loc acum 780.000 de ani, susțin cercetătorii.

Inversarea polilor magnetici și slăbirea câmpului magnetic în anumite regiuni ale planetei pot avea efecte grave asupra sateliților și sistemelor GPS care ghidează vapoarele, avioanele și mașinile.

De asemenea, vor fi afectate speciile migratoare de păsări și animale, care se deplasează ghidându-se după câmpul magnetic.

Potrivit experților, Anomalia Atlanticului de Sud a apărut acum aproximativ 10 ani, dar slăbirea câmpului magnetic s-a accentuat și mai mult în ultimii 5 ani.

Totodată, această zonă se deplasează spre vest și în curând s-ar putea separa în două regiuni diferite cu câmp magnetic slab.

Avioanele care zboară prin aceste regiuni ar putea fi afectate, în sensul că instrumentele de zbor s-ar putea defecta.

De altfel, pe măsură ce se apropie inversarea polilor magnetici, întregul câmp magnetic al Terrei slăbește. Oamenii de știință au descoperit că acesta a pierdut 9% din intensitate în ultimii 200 de ani.

Vor mai trece însă câteva mii de ani până când fenomenul de inversare va fi complet, iar acul busolei va indica Nordul în direcția Antarcticii.


Pe ProTvPlus.ro găsiți toate emisiunile preferate: