Descoperirea a fost facuta in jurul unei pitice cenusii, un corp ceresc care nu a reusit sa devina o stea, aflat la o distanta de 7,3 ani-lumina de Terra, potrivit Mediafax.

Daca descoperirea va fi confirmata de analize ulterioare, ea va putea fi considerata un pas major facut de cercetatori in procesul de cautare a unor planete locuibile in afara Sistemului Solar. Studiul a fost realizat de o echipa coordonata de Jacqueline Faherty, de la Carnegie Institution for Science din Washington.

Corpul ceresc descoperit recent reprezinta cel mai rece obiect substelar din clasa piticelor cenusii depistat vreodata, denumit WISE J0855-0714. Temperaturile de la suprafata acestui corp ceresc sunt cuprinse intre -48 si -13°C. In cadrul acestui studiu, Jacqueline Faherty si colegii ei au combinat 151 de imagini din spectrul infrarosu. Descoperirea a fost realizata cu ajutorul telescopului Magellan Baade din Chile, care are un diametru de 6,5 metri. Culoarea gazelor din jurul acelei planete uriase se potriveste cu modelele de previzionare computerizata pntru piticele cenusii, care au in atmosferele lor nori de apa.

Desi vapori de apa au mai fost detectati in atmosferele unor exoplanete, este pentru prima data cand nori de apa au fost descoperiti de oamenii de stiinta in afara Sistemului Solar. Se pare ca planeta WISE J0855-0714 este pe jumatate "ascunsa" de stratul de nori, fapt care o face sa semene foarte mult cu Terra. In Sistemul Solar, singurii nori de apa cunoscuti sunt aceia de pe Terra si Mare. Pentru planetele uriase precum Jupiter si Saturn, atmosferele lor sunt prea reci, iar savantii banuiesc ca acestea sunt alcatuite din nori din gheata de amoniac, care acopera eventualii nori de apa.

Pe de alta parte, descoperirea unei planete partial acoperita de nori este importanta, intrucat, cu exceptia Terrei, toate celelalte planete cunoscute de oameni si ale caror atmosfere contin nori, precum Venus si Jupiter, sunt complet acoperite de formatiuni noroase, care nu prezinta nicio bresa pana la suprafata. O serie de studii viitoare, precum unele ce vor fi realizate de viitorul telescop spatial James Webb, ce va fi lansat in 2018, vor fi utilizate pentru a confirma aceasta descoperire.