Un singur "flash" poate rivaliza cu energia fabricata de o centrala. Pamantul primeste peste 8 milioane de fulgere intr-o singura zi.

O noua terorie a unor oameni de stiinta rusi arata ca fulgerul este fructul razelor cosmice, dar de-a lungul istoriei au existat mai multe explicatii, empirice sau nu, despre modul in care se produc "flash-urile energetice". In trecut, in antichitate mai exact, oamenii spuneau ca fulgere erau semne de suparare trimise de zei supusilor sai, astfel, grecii spuneau ca Zeus e de vina, romanii ii atribuiau lui Jupiter "incarcaturile de energie", in timp ce nordicii credeau ca Thor isi foloseste ciocanul, celebrul Mjolnir.

Vorbim despre o "raza" care se deplaseaza cu 300.000 e kilometri pe secunda, "amprenta" sonora circuland cu 340 de metri pe secunda. Cu alte cuvinte, daca un fulger loveste la 10 km distanta de noi, il vom auzi abia peste 29 de secunde. Incarcatura energetica se cifreaza la o jumatate de miliard de jouli, temperatura din vecinatatea unui fulger ajungand la 20.000 sau 30.000 de grade Celsius, o temperatura de departe mai mare decat cea care se inregistreaza pe suprafata Soarelui.

Principala teorie despre "fabricarea" fulgerelor vorbeste despre transferul de electroni dintre particulele de gheata si picaturile foarte reci de apa dintr-un nor, rusii fiind, mai nou, de alta parere. Aleksandr Gurevich si Anatoly Karashtin, academicieni la prestigioase istitutii de stiinta din Rusia, sustin ca particule cosmice incarcate electric intra intr-o reactie in lant cu atomii din apa aflata in nori, polarizarea electrica a particulelor de gheata jucand un rol foarte important. Teoria rusilor este sustinuta de faptul ca fulgerul este precedat de scurte pulsatii de unde radio despre care se crede ca sunt produse de avalansa particulelor cosmice asupra electronilor din apa sub forma de gheata sau picaturi.

Share articol: