Cercetatorii de la Universitatea de Stat din Michigan au creat celule solare complet transparente, care ar putea transforma orice fereastra sau bucata de sticla, ca de exemplu ecranul smartphone-ului tau, intr-o celula solara fotovoltaica. Se intampla prin august 2014. Cercetatorul din spatele acestui proiect, Richard Lunt, ramane asistent la Universitatea de Stat din Michigan, dar acum a co-fondat un startup, Ubiquitous Energy, care ar putea schimba felul in care ne folosim electricitatea.

Lunt si echipa lui n-au creat componente mai mici, ci au schimbat felul in care celulele absorb lumina. Practic, celulele inmagazineaza selectiv energie din spectrul solar. O aleg doar pe cea pe care nu o putem vedea cu ochiul liber, lasand lumina obisnuita sa treaca.

Prototipul lor are o eficienta de 1%, insa spera sa ajunga la 10% in momentul in care vor comercializa produsul. Cercetatorii au incredere ca tehnologia lor poate fi folosita la scara larga, pentru a imbunatati viata posesorilor de smartphone-uri, dar si a companiilor care isi doresc electricitate din surse eco, scrie extremetech.com.