Concluzia privind agresivitatea câinilor de talie mică reiese dintr-un studiu realizat în anul 2008, pe 30 de rase de câini. Cercetarea fost prezentată în revista de specialitate Applied Animal Behaviour Science.

Oamenii de știință au observat că printre cele mai agresive rase de câini se numără cele de talie mică, sub 9 kilograme: Chihuahua, terrierii Jack Russell și teckelii.

De obicei, câinii din aceste rase latră, mârâie și vor să muște, în timp ce câinii din rasele mai mari sunt, de regulă, mai liniștiți.

Cercetătorii susțin acum că știu de ce apare acest fenomen, observat de mult timp. Astfel, un motiv al agresivității poate fi faptul că un câine mic se simte mai neajutorat și se teme să nu fie atacat, iar reacția lui agresivă este de fapt o formă de apărare, scrie Live Science.

O altă posibilă explicație este că stăpânii câinilor mici tind să fie mult mai protectori, tratând animalele de companie asemeni unor copii neajutorați.

Din această cauză, câinii mici nu sunt învățați să socializeze cu alți câini și nici nu știu cum să reacționeze în situații stresante.

Cea mai interesantă explicație este însă una care face referire la evoluția raselor mici și la bagajul lor genetic. În decursul timpului, câinii agresivi nu au fost lăsați să se reproducă, astfel încât gena lor nu s-a perpetuat.

Totuși, în cazul câinilor mici, este posibil ca acest lucru să se fi întâmplat, pentru că un animal de mici dimensiuni nu este perceput ca fiind periculos și nu se iau măsuri împotriva lui.

James Serpell, director Facultatea de Medicină Veterinară Universității din Pennsylvania, susține că această legătură între agresivitatea și factorul de creștere este demonstrată și de un alt comportament: câinii mici suferă mai mult de anxietate de separare, de aceea latră mult și tind să urineze prin casă dacă sunt lăsați singuri.

În plus, câinii care au picioare mai scurte tind să fie, de asemenea, mai agresivi decât ceilalți.

Din fericire, agresivitatea unei câine mic poate fi controlată prin ședințe de dresaj și diferă de la un animal la altul.
 


Urmărește emisiunile tale preferate pe ProTv Plus: