Cercetătorii au vești surprinzătoare despre planeta pitică Ceres, care este acoperită cu o crustă de gheață.

Mica planetă, care se află între Marte și Jupiter, ar putea găzui forme de viață, susțin experții de la Institutul de Tehnologie din California.

Ei au analizat datele oferite de sonda spațială Dawn, care a cercetat suprafața planetei Ceres între anii 2015-2018.
Astfel, specialiștii și-au dat seama că sub crusta de gheață de pe suprafața planetei există un rezervor cu apă lichidă, sărată.

Mai exact, apa se află sub un crater format acum 20 de milioane de ani, numit Occator. Este posibil ca în această apă sărată să existe și forme de viață, cred specialiștii. Ei susțin că în trecut pe Ceres ar fi putut exista și activitate geologică.

Impactul care a dus la formarea craterului și la umplerea lui cu apă a provocat și acumularea de depozite de sare la suprafață, care se pot vedea și acum, sub forma unor pete luminoase.

Sarea scade foarte mult punctul de înghețare a apei, prin urmare apa sărată de pe Ceres ar putea fi în stare lichidă, în ciuda temperaturilor foarte reduse.

De asemenea, specialiștii au observat aici dovezi ale unei activități hidrotermale, deci interiorul planetei ar putea fi mai cald decât indicau primele informații.

Planeta pitică Ceres are un diametru de numai 965 km și se află în centura de asteroizi dintre Marte și Jupiter.

Descoperirea unui ocean sub scoarța înghețată poate oferi indicii importante oamenilor de știință, care o compară acum cu alte lumi similare - Europa și Ganymede, sateliții planetei Jupiter.

Pe toate acestea ar putea exista forme de viață, cred cercetătorii, deoarece apa sărată din adâncuri este bogată în materie organică. Descoperirea a fost publicată în revista Nature.
 


Urmărește emisiune tale preferate pe ProTv Plus:

 

Share articol: