Găurile negre rămân în continuare mari mistere pentru oamenii de știință, și asta din cauză că niciodată acest fenomen nu a fost studiat îndeaproape.

Majoritatea concluziilor trase despre acestea sunt bazate pe teorii, în timp ce specialiștii încearcă să adune tot mai multe date despre modul în care acestea se formează și se comportă.

Recent, un fenomen extraordinar a fost surprins de către astronomi, având în prim plan gaura neagră din centrul galaxiei noastre.

Potrivit unui studiu publicat în revista de specialitate Astronomy & Astrophysics, gaura neagră a fost observată în timp ce absorbea bule uriașe de gaze la 30% din viteza luminii, adică peste 320 de milioane de kilometri la oră.

Josephine Peters, un astrofizician de la Universitatea din Oxford, explică faptul că „specialiștii au reușit să se apropie de o gaură neagră atât de mult cât se poate fără să fie consumați de către aceasta”.

Deși Sagittarius A* este cea mai apropiată gaură neagră masivă pe care o putem regăsi în sistemul nostru solar, aceasta rămâne în continuare un mister.

Potrivit calculelor specialiștilor, aceasta are o masă de 4.1 milioane de ori mai mare decât cea a soarelui și de 1.3 miliarde de ori mai mare decât cea a Pământului.

Sursă foto: ESO/Gravity Consortium/L. Calçada

Share articol: