Nu există suficient spațiu pe planetă pentru a planta cantitatea de copaci necesară care să prevină încălzirea climatică. 

Oamenii eliberează în atmosferă între 30 și 40 de miliarde de tone de dioxid de carbon în fiecare an. Dacă acest ritm se menține, Pământul va continua să se încălzească și, într-un final, va schimba radical felul în care trăim.

Ce ar fi de făcut? Cei mai mulți cercetători sunt de părere că avem nevoie de metode pentru captarea dioxidului de carbon din aer. O idee bună ar fi plantarea cât mai multor copaci, care folosesc CO2 pentru a crește și eliberează oxigen. Deci beneficiile sunt duble.

Doar că există o problemă. Studiile indică faptul că nu mai putem planta suficienți copaci încât să folosească dioxidul de carbon din aer în cantități atât de mari prin care să putem rămâne în limitele setate de Acordul de la Paris.

Efectiv, nu mai există suficient loc liber pe planetă pentru plantarea arborilor, într-atât încât să rămână și destul sol ce poate fi cultivat pentru a asigura hrana populației.

Așadar, ne aflăm în fața unei decizii dificile, iar cea care ne poate salva este știința, alături de responsabilitatea fiecăruia în parte. Pentru că doar prin dezvoltarea combustibililor alternativi și adoptarea lor pe scară largă, prin metode care să reducă eliberarea gazelor cu efect de seră în atmosferă, în special a celor provenite de la fabrici, putem găsi soluții care să dea roade pe termen lung și să ne ajute să menținem echilibrul planetei.

___________________________________________________________________________________________________

Urmăriți emisiunile preferate pe protvplus.ro:

 

Share articol: