Folosind in telescop dotat cu camere speciale, amplasat in Italia, cercetatorii au putut observa un fenomen invizibil cu ochiul liber: un arc luminos, rosu, format in ionosfera (la aproximativ 100-600 km altitudine) se intindea deasupra Europei.

Acest fenomen a avut loc in septembrie 2011, in timpul unei furtuni geomagnetice, iar imaginile au fost publicate acum, relateaza Daily Mail, citat de stirileprotv.ro

Este pentru prima data cand oamenii de stiinta observa asa ceva. Bizarul arc se intindea din Irlanda pana in Belarus.

Fenomenul a fost invizibil cu ochiu liber, insa pe telescop a aparut sub forma unei lumini rosii.

Aceste arcuri apar atunci cand atomii de oxigen din ionosfera emit lumina, dupa ce intra in contact cu electronii incalziti la mare altitudine, in magnetosfera (zona din atmosfera care este influentata de campul magnetic al planetei).

In mod similar apar si cunoscutele aurora boreale, care se produc insa la latitudini mai inalte, nu in zona Europei.

Dimensiunea unui asemenea arc ajuta oamneii de stiinta sa intelegea cat timp este afectata magnetosfera de o furtuna magnetica, declara Michael Mandillo, fizician la Universitatea Boston.

Furtunile magnetice au loc atunci cand particule incarcate cu energie, provenite din Soare, ajung pe Pamant. Cele mai cunoscute efecte ale acestor fenomene sunt aurorele boreale.