Potrivit teoriei relativității a lui Albert Einstein, găurile negre sunt zone care nu pot fi locuite și care sunt caracterizate de singularitate, adică de o masă densă infinită – un loc în care legile fizicii nu mai există. Dar dacă, de fapt, ele reprezintă porți de trecere spre universuri necunoscute? 

Poate sună ca un scenariu de film SF, dar noi cercetări realizate de specialiștii din domeniul fizicii cuantice sugerează că ideea ar putea fi mai mult decât o teorie. Potrivit noilor rezultate, găurile negre nu culminează în singularitate, ci, mai degrabă, reprezintă portaluri spre alte universuri, arată publicația New Scientist.

Teoria se bazează pe un concept cunoscut drept bulă gravitațională cuantică, formulat inițial în mecanica cuantică cu scopul de a remedia incompatibilitățile dintre două câmpuri. Practic, aceasta stipulează că dubletul spațiu-timp este unul granular sau atomic – adică este alcătuit din particule minuscule indivizibile, de o dimensiune similară cu lungimea Planck.

Jeorge Pullin de la Universitatea de Stat din Loisiana și Rodolfo Gambini, de la Universitatea din Montevideo, Uruguay, au analizat numerele pentru a vedea ce s-ar întâmpla într-o gaură neagră, iar ceea ce au descoperit este diferit de ceea ce arată teoria generală a relativității că ar trebui să se întâmple: nu există o manifestare a singularității. În schimb, după ce o gaură neagră se îngustează, se remarcă o creștere a diametrului, exact ca atunci când se deschide o nouă ușă.

Imaginează-ți că poți călători într-o gaură neagră. În limitele teoriei generale a relativității acest lucru ar semăna cu scufundarea într-un lac foarte adânc, doar că în loc să atingi fundul lui, ai rămâne suspendat într-o stare de singularitate sau de densitate infinită. În acest scenariu nu există „cealaltă parte”, însă experiența ar fi extrem de diferită dacă ne ghidăm după noile cercetări. La început, nu ai observa diferența, nivelul gravitației ar crește rapid, dar pe măsură ce te apropii de ceea ce ar trebui să fie centrul găurii negre, gravitația ar începe brusc să scadă. Ar fi ca și cum ai fi „înghițit” și apoi lăsat liber într-o altă dimensiune.

Pe scurt, conform acestui principiu, găurile negre ar fi mai puțin „găuri” și mai mult tuneluri. Potrivit cercetătorilor, acestea ar fi chiar „scurtături” către alte părți ale universului. Sau chiar spre universuri complet diferite. 

__________________________________________________________________________________________________

Urmăriți emisiunile preferate pe protvplus.ro:

Share articol: