Pentru prima data in istorie, oamenii de stiinta au vazut asa ceva in Cosmos.

Planeta se numeste HD 189733b si se afla la 63 de ani lumina distanta de Terra. Are o culoare albastru cobalt si este o planeta devastata de furtuni puternice. Observatiile au fost posibile datorita telescopului spatial Hubble.

Desi este tot albastra, aceasta exoplaneta nu seamana deloc cu Pamantul, ea facand parte din categoria celor numite “Jupiter fierbinte”: adica este o giganta gazoasa, care se afla foarte aproape de steaua in jurul careia orbiteaza. O rotatie completa a planetei in jurul stelei sale dureaza numai 2,2 zile.

Imaginile aceastei exoplaneta au fost publicate de Frederic Pont, de la Universitatea din Exeter, Marea Britanie.

“Noi aveam informatii despre ea, dar pentru prima data am putut masura in mod real culorile pe care le are”, spune el.

Nimeni nu si-ar dori sa locuiasca pe aceasta aparent frumoasa planeta. Temperatura este de peste 1.000 de grade Celsius, vantul bate cu 7.000 de km/h si ploua cu sticla.

Vantul care bate permanent aici este produs de diferentele mari de temperatura dintre zi si noapte: aproximativ 260 de grade diferenta. Aceste date au fost obtinute in anul 2007, de telescopul Spitzer.

Deocamdata oamenii de stiinta nu inteleg ce anume determina culoarea albastra a acestui corp ceresc. Savantii au obtinut aceasta culoare dupa ce au masurat lumina reflectata de suprafata planetei.

Share articol: