Oamenii de știință din Elveția avertizează că încălzirea globală ar putea crește amenințarea unor boli infecțioase, deoarece virusurile devin tot mai rezistente, scrie The Independent.

Virusurile care se adaptează la medii mai calde rămân infecțioase mai mult timp și devin mai rezistente la dezinfectanții puternici.

Ei s-au concentrat pe virusurile care se formează în ape. În cadrul studiului, oamenii de știință au observat modul în care enterovirusurile, o familie de virusuri care pot provoca infecții diverse, inclusiv răceli, febră aftoasă și poliomielită, se adaptează la schimbările de mediu.

Enterovirusurile sunt de obicei transmise prin fecale și ajung în mediul înconjurător prin canalizare, ape uzate și salubritate necorespunzătoare.

Cercetătorii au creat patru populații diferite ale unui enterovirus uman, incubând probele în recipiente cu apă colectată dintr-un lac, cu temperaturi de 10 și 30 de grade Celsius, cu și fără expunere la lumina soarelui.

Ulterior, aceștia au expus probele la căldură și dezinfectant și au observat că virusurile adaptate la căldură erau mai rezistente la dezinfectant decât cele care fuseseră incubate în apă rece. Mutate în apă rece, virusurile adaptate la temperaturi ridicate au rămas active mai mult timp și au rezistat mai mult în fața clorului.

Sursă foto: Shutterstock


Urmărește emisiunile tale preferate pe protvplus.ro:

Share articol: