Legile cu privire la utilizarea gazelor lacrimogene ar trebui schimbate, iar aceste substanțe ar trebui interzise cât mai repede, sunt de părere apărătorii drepturilor omului.

Un studiu recent al cercetătorilor de la Universitatea din Toronto arată că a venit vremea schimbării regulilor care permit utilizarea gazelor lacrimogene pentru liniștirea mulțimilor, mai ales că folosirea lor ar putea contribui la răspândirea COVID-19, scrie Science Alert.

Aceste „arme” sunt extrem de toxice, iar vânzarea și traficarea lor la nivel mondial nu este împiedicată de nicio lege, astfel că nici nu se poate ști clar care este compoziția lor sau dacă substanțele au fost testate înainte de a fi date în folosință, avertizează experții.

Unul dintre cei mai populari iritanți chimici este gazul CS, care provoacă o senzație de arsură la nivelul ochilor, gâtului și nasului, tuse abundentă, lăcrimare și respirație îngreunată. Chiar dacă există foarte puține studii epidemiologice cu privire la riscurile pe termen lung care apar în cazul celor expuși, rezultatele unei cercetări din 2014 a Armatei Statelor Unite ale Americii atată că o persoană expusă o singură dată gazelor lacrimogene CS prezintă un risc mai mare de a dezvolta boli virale, cum ar fi gripa.

Având în vedere că și COVID-19 este o boală virală, cercetătorii sunt de părere că utilizarea gazelor lacrimogene în cazul protestelor de stradă care izbucnesc în această perioadă nu fac decât să creeze un mediu propice pentru răspândirea și contractarea noului coronavirus.

Share articol: