Cercetătorii din San Diego au ajuns la o concluzie surprinzătoare după ce au analizat fișele medicale ale unor pacienți americani, de la începutul pandemiei.

Mai exact, au urmărit evoluția unor bolnavi de COVID-19 internați în spital și modul în care starea lor a fost influențată de administrarea de statine.

Aceste medicamente sunt pastile recomandate pentru a scădea nivelul de colesterol din sânge, fiind un tratament uzual pentru unele persoane cu afecțiuni cardiovasculare.

Bolnavii care urmau un tratament cronic cu statine au prezentat un risc de deces cu până la 41% mai mic.

Explicația este următoarea: statinele au efect antiinflamator, iar infecția cu noul coronavirus este foarte periculoasă în anumite cazuri tocmai pentru că produce o inflamație puternică în organism.

În cadrul studiului, cercetătorii au analizat datele medicale de la peste 10.000 de pacienți internați în perioada ianuarie-septembrie 2020 în diferite spitale COVID din Statele Unite, scrie Daily Mail.

Medicii precizează că statinele trebuie luate numai la recomandarea medicului și doar pentru a trata anumite probleme de sănătate, precum hipertensiunea arterială sau nivelul ridicat de colesterol. Ele nu sunt incluse deocamdată în protocolul de tratament împotriva COVID-19.

Studiul a fost publicat în revista PLOS One.
 


Urmărește emisiunile tale preferate pe ProTv Plus: