Unul dintre marile mistere ale Universului este legat de steaua HD 140283, poreclită Matusalem, datorită vârstei sale incredibile.

În acest context, termenul „incredibil” nu este deloc exagerat, pentru că astronomii sunt în fața unei situații imposibile: toate datele indică faptul că această stea are 14 miliarde de ani, în timp ce vârsta estimată a Universului este de numai 13,8 miliarde de ani. Prin urmare, steaua ar fi mai bătrână ca Universul.

Misterioasa stea se află la 190 de ani-lumină de noi și se deplasează prin spațiu cu o viteză de 1,3 milioane de kilometri pe oră. Steaua conține în special hidrogen și heliu și extrem de puțin fier.

Inițial, în anul 2000, când au analizat pentru prima data vârsta acestui astru, cercetătorii au ajuns la concluzia halucinantă că vârsta stelei este de 16 miliarde de ani, scrie Live Science.

În următorii ani, experții au adunat mai multe date, furnizate de telescopul Hubble și astfel au refăcut calculele, stabilind vârsta stelei la doar 14,46 miliarde de ani. Marja de eroare este în acest caz de 800 milioane de ani, prin urmare cercetătorii au reușit să rezolve paradoxul.

Chiar și așa însă, steaua Matusalem rămâne unul dintre cele mai vechi corpuri cerești existente în Univers.

În privința vârstei Universului nostru, varianta acceptată în prezent este de 13,8 miliarde, conform estimărilor făcute de telescopul spațial Planck.

Unii fizicieni nu sunt însă de acord cu acest rezultat și este foarte posibil ca în curând să fie refăcute calculele și stabilită o altă vârstă pentru Univers.

Share articol: