Unele flăcări pur și simplu nu se sting niciodată. 

Focul supraviețuiește în subteran în timpul iernii, apoi își face din nou apariția primăvara, așa cum a fost dovedit în anumite zone din Alaska. Ele sunt supranumite și „incendii zombie”, iar acum se pare că au pornit și în zona Cercului Polar, o regiune în încălzire rapidă care a fost mistuită de flăcări în 2019, pentru prima dată în istorie.

Aceste tipuri de flăcări naturale pot mocni în subteran luni întregi, mai ales în medii umede în care se găsesc plante descompuse vechi de zeci de mii de ani, pentru ca apoi să izbucnească spre suprafață când clima devine mai caldă și mai uscată.

„Denumirea chiar descrie comportamentul acestor incendii. Devin mai puternice din nimic și sunt extrem de greu de distrus”, a declarat Thomas Smith, asistent universitar la London School of Economics.

În luna aprilie, doi cercetători au descoperit un foc ce încă ardea în apropiere de Willow, Alaska. Acesta a fost zărit pentru prima dată în august 2019. „Incendiile zombie încep să ardă imediat ce zăpada se topește”, a explicat și Jessica McCarty, cercetător în domeniu și profesor la Universitatea din Miami.

În cazul focurilor de la Cercul Polar, dacă vorbim cu adevărat despre „incendii zombie”, asta înseamnă că ele au continuat să ardă din 2019 încoace: „Nu avem cum să luptăm împotriva lor”, au declarat oamenii de știință care au studiat fenomenul. 

________________________________________________________________________________________________

Urmăriți emisiunile preferate pe protvplus.ro: 

Share articol: