Pe 30 iunie 1908, într-o pădure din Siberia a avut loc o explozie puternică, rămasă până acum fără o explicație clară. Undele de șoc s-au putut simți în mai multe țări din Europa.

Puținele mărturii rămase de atunci prezintă o scenă incredibilă, desprinsă parcă dintr-un film apocaliptic: cerul este „tăiat în două” și pare să ia foc, se simte o căldură insuportabilă, apoi o undă de șoc trântește la pământ oamenii.

În prezent, teoria acceptată de cei mai mulți oameni de știință vine cu o explicație aparent simplă: un meteorit s-a prăbușit la Tunguska.

Însă această ipoteză are o mare problemă: nu a fost descoperit un crater, nici alte urme ale incidentului, doar o suprafață de peste 2.000 de kilometri pătrați de pădure carbonizată.

Recent, cercetătorii ruși de la Universitatea Federală Siberia, din Krasnoiarsk, au venit cu o nouă teorie, care poate lămuri misterul: explozia a fost produsă de fapt de traiectoria unui asteroid, nu de un impact.

Mai exact, ei susțin că asteroidul, care era alcătuit în special din fier, s-a dezintegrat parțial în atmosfera terestră, la o altitudine de aproximativ 9 kilometri.

Astfel s-a produs explozia și incendiul care a distrus pădurea, însă nu a existat un impact la sol, pentru că restul asteroidului a ricoșat înapoi în spațiu.

Copacii au luat foc din cauza căldurii uriașe emise de asteroidul care s-a apropiat de suprafața terestră. Specialiștii estimează că temperatura la nivelul solului a ajuns, timp de câteva secunde, la câteva mii de grade Celsius.

Noua teorie poate explica și un alt fenomen observat după explozia de la Tunguska: un praf neobișnuit a fost observat în atmosferă, deasupra Europei și Americii, luminând pentru mult timp cerul nopții.

Teoria a fost publicată în Monthly Notices of the Royal Astronomical Society.

Sursa foto: Siberian Times

Share articol: