Folosind o sursă puternică de raze X, fizicienii britanici au determinat masele individuale ale tuturor celor 46 de cromozomi prezenți în celulele umane. Concluzia a fost aceea că aceasta este semnificativ mai mare decât se așteptau, adică de 20 de ori mai mare decât ADN-ul conținut - acest lucru reflectând probabil masa adițională a altor elemente constitutive ale cromozomului rămase încă nedescoperite, sugerează cercetătorii.

„Masa ADN-ului o știm deja, fiind determinată în urma Human Genome Project, dar este pentru prima dată când am reușit să măsurăm cu precizie masele cromozomilor care includ acest ADN”, a transmis coordonatorul cercetării. „Studiul nostru arată că cei 46 de cromozomi din fiecare celulă cântăresc 242 de picograme, mai mult decât ne așteptam, și, prin comparație, indică și un exces neașteptat în masa cromozomului, ca întreg”.

Fiecare cromozom conține o moleculă de ADN care, la rândul său, include „instrucțiunile genetice” ale dezvoltării particulare a organismului. Oamenii au 23 de perechi de cromozomi - 22 de perechi de autozomi și o pereche de cromozomi sexuali. Aceștia mențin structura ADN-ului în timpul procesului de multiplicare celulară.

„O înțelegere mai aprofundată a cromozomilor ar putea avea implicații majore asupra sănătății umane”, au mai spus cercetătorii. 

___________________________________________________________________________________________________

Urmăriți emisiunile preferate pe protvplus.ro: