Landerul Chang'e-5, trimis de China pe suprafața satelitului nostru natural, a descoperit urme de apă în roci și în sol.

Datele furnizate de Chang'e-5, care a folosit diferite instrumente de analiză, confirmă teoria susținute de NASA, care identificase anterior molecule de apă pe Lună utilizând telescoape terestre.

Landerul și-a început misiunea pe 1 decembrie 2020 și este primul care oferă cercetătorilor dovada prezenței apei în sol prin analizarea directă a rocilor selenare, scrie Daily Mail.

Mai multe mostre de sol, în greutate totală de 1.731 grame, au fost prelevate de lander și trimise pentru studiu pe Pământ.

Existența apei pe Lună este esențială pentru viitoarele colonii umane, deoarece coloniștii ar putea folosi moleculele de oxigen și hidrogen din sol pentru a produce apă potabilă și aer respirabil.

De asemenea, apa ar putea fi folosită pentru fabricarea unui combustibil performant pentru rachetele spațiale, făcând astfel mai accesibilă explorarea cosmosului.

Moleculele de apă descoperite pe Lună provin parțial din spațiu, fiind aduse de vântul solar și de comete, parțial din subteran.

Studiul a fost publicat în revista Science Advances.
 

Share articol: