Cercetătorii de la Observatorul Astronomic Central din Rusia cred că au identificat posibile găuri de vierme în spațiu.

Potrivit specialiștilor, găurile negre supermasive care se formează în centrul unor galaxii foarte luminoase (numite nuclee galactice active) ar putea fi de fapt găuri de vierme.

Teoria Generală a Relativității enunțată de Albert Einstein permite existența unor găuri de vierme, care fac legătura între zone foarte îndepărtate din spațiu sau din timp.

Deocamdată nu au fost identificate în mod clar asemenea fenomene, dar ele sunt, într-un fel, similare cu găurile negre, care au fost confirmate de știință.

Ambele reprezintă corpuri extrem de dense, cu o atracție gravitațională uriașă, dar, în timp ce dintr-o gaură neagră nu mai poate scăpa nimic, dintr-o gaură de vierme, teoretic, o navetă spațială ar putea ieși, ajungând astfel într-o altă zonă a universului sau într-un alt moment din timp.

Desigur, aceasta este doar o ipoteză și, chiar dacă o navetă ar putea traversa o gaură de vierme, oamenii din interior nu ar supraviețui, din cauza radiațiilor foarte intense la care ar fi expuși.

Cercetătorii ruși susțin că o gaură de vierme de acest fel ar putea fi chiar în galaxia Centaurus A, care se află la o distanță de 13 milioane de ani-lumină de noi.

Gaura neagră din centrul acestei galaxii este înconjurată de inele de plasmă fierbinte numite discuri de acreție, care emit radiații foarte puternice.

Aceste radiații pot fi observate de către cercetători, iar dovada existenței unei găuri de vierme ar fi o emisie puternică de raze gama provenită dinspre gaura neagră.

Concluzia studiului a fost publicată în revista Monthly Notices of the Royal Society. 


Urmărește emisiunile tale preferate pe ProTv Plus:


 

Share articol: