Planeta Ross 128b îndeplinește toate condițiile necesare pentru existența vieții.

Astronomii anunță noi detalii interesante despre o exoplanetă aflată de 11 ani-lumină de noi, ceea ce însemană foarte aproape dacă ținem seama de uriașele distanțe din spațiu.

Ross 128 b a fost descoperită în noiembrie 2017 și de atunci îi fascinează pe astronomii care caută planete pe care ar putea exista viață extraterestră.

Analizând compoziția chimică din atmosfera stelei pe care o orbitează, cercetătorii au putut afle informații esențiale despre planetă.

Ross 128 b se află pe orbita unei stele pitice roșii, pe care o înconjoară o dată la 9,9 zile. Steaua este de două ori mai rece ca Soarele nostru, iar planeta se află la o distanță de 20 de ori mai mică față de ea decât este Terra față de Soare.

Este distanța ideală ca să existe apă la suprafața planetei și o temperatură moderată, care variază între -60 de grade și 20 de grade Celsius.

Planeta este telurică și puțin mai mare ca Terra. Deși se află mult mai aproape de steaua ei, doza de radiații care ajunge pe suprafața planetei este de doar 1,38 de ori mai mare ca pe Pământ. Prin urmare, formele de viață de aici nu ar fi afectate de radiații.

Astronomii vor să-și extindă acum cercetările și să încerce să detecteze posibile urme de oxigen în atmosfera exoplanetei. Studiul va fi posibil în curând, cu ajutorul Extremely Large Telescope.

Datorită deplasării sistemelor solare, peste aproximativ 79.000 de ani exoplaneta Ross 128 b va deveni cea mai apropiată de noi dintre planetele pe care poate exista viață. Ea va ajunge chiar mai aproape de noi decât este acum planeta Proxima b.

Share articol: