Blocurile de gheață aflate în apele din jurul polilor ocupă suprafețe enorme și au un impact major asupra climei globale.

Ghețarii aflați în apele din jurul regiunii Antarctica au suferit o scădere dramatică din 2014 încoace, topindu-se într-un ritm mult mai accelerat decât cel înregistrat în Arctica, arată datele colectate de sateliții care orbitează planeta.

Pe scurt, cercetările arată că Antarctica a pierdut în patru ani o cantitate de gheață care în Arctica a dispărut într-un interval de 34 de ani.

Cauza este până acum necunoscută și oamenii de știință spun că doar timpul va demonstra dacă ghețurile se recuperează sau dacă se află într-o diminuare continuă.

Oricum ar fi, aceștia au precizat că gheața ar putea dispărea mult mai rapid decât credeam până acum. Spre deosebire de topirea ghețurilor aflate pe uscat, iceberg-urile care plutesc pe apă nu determină creșterea nivelului oceanului planetar.

Pericole există, totuși, pentru că dispariția suprafețelor care reflectă lumina soarelui duc la absorbirea de către oceane a unei cantități mai mari de căldură, situație care determină un cerc vicios al încălzirii globale.

Blocurile de gheață aflate în apele din jurul polilor ocupă suprafețe enorme și au un impact major asupra climei globale.

Topirea ghețarilor din regiunea Arcticii are legătură cu creșterea temperaturii aerului pe întreaga planetă, însă Antarctica este diferită, fiind înconjurată de oceane și protejată de fronturi atmosferice foarte reci și foarte puternice.

Din 2014, însă, cantitatea maselor înghețate a început să scadă dramatic, atingând recordul negativ absolut în 2017.

„Încălzirea globală afectează și vânturile care înconjoară Antarctica, la fel ca și găurile din stratul de ozon și fenomenul El Niño. (…) Până în 2014, efectul acestor factori a fost creșterea suprafeței acoperite de gheață. De atunci, însă, ceva s-a schimbat și cantitatea de gheață a început să scadă îngrijorător. Acum, oamenii de știință încearcă să-și dea seama de ce s-a întâmplat asta”, a precizat Kaitlin Naughten, expert din cadrul British Antarctic Survey.

Alți cercetătorii care investighează aceste evoluții au explicat că fenomenul i-a luat prin surprindere și că acum se schimbă întregul mod de raportare la situația existentă în zona Polilor Pământului.

Concret, gheața se topește la ambele extremități ale planetei, iar asta nu poate însemna decât o încălzire globală mult mai accelerată.

Studiul citat a compilat informații colectate de sateliți în perioada 1979 – 2018 și a arătat clar cum evoluează nivelurile de zăpadă și gheață. Oamenii de știință lucrează încă la stabilirea cauzelor care determină această schimbare de paradigmă.
 

Share articol: