Aceasta tehnologie exista pana acum numai in imaginatie!

Va puteti imagina o suprafata touch flexibila pentru device-urile portabile si masini? Acestea sunt doar cateva din aplicatiile noii inventii a companiei finlandeze de nanotehnologie Canatu, cea care a creat un nanobud transparent de carbon (CNB), care poate transforma aproape orice suprafata intr-un touchscreen.

Suprafata creata de Canatu este conductiva, poate fi indoita, ceea ce inseamna ca poate fi folosita pentru a adauga senzori de atingere in zone unde butoane fizice ar fi dificil de plasat, scriu cei de la ZDNet - pe o bratara la mana, de exemplu. Senzorii pot fi indoiti in mod repetat fara a exista vreun efect semnificativ asupra conductivitatii electrice. Ei pot detecta pana la 10 atingeri simultane!

Compania care are 150 de brevete si a lansat primul CNB in 2013, a revenit cu o inventie care poate sa acopere orice suprafata 3D. "Marele beneficiu al noului nostru CNB este ca permite crearea unei forme 3D si a unui design curbat pentru dispozitivele touch. Nu s-a mai intamplat pana acum ca touch-ul sa fie accesibil pe aproape orice suprafata" a spus Ilkka Varjos, directorul in inginerie de la Canatu. "Asta le permite designerilor libertate, iar acestia pot sa mearga la nivelul urmator, trecat de cel al butoanele mecanice".

Canatu dezvolta tehnologia 'nanobudului de carbon' de la fondarea ei, din 2014, cand s-au rupt de Universitatea de Tehnologie din Helsinki.

Se indoaie, dar nu se rupe

Metoda traditionala de a creare a senzorilor de touch se bazeaza pe displayi overlaying cu foi de pelicula de oxid de indiu (ITO). Desi este un conductor bun, aplicatiile sunt limitate. "In comparatie cu CNB, proprietatile ITO nu sunt la fel de robuste. ITO se rupe daca e indoit" explica Varjos.

ITO se rupe pentru ca este din ceramica, asadar nu se poate indoi sau flexa. La baza, CNB este un hibrid intre nanotub de carbon si fulerena, ambele avand molecule de carbon.

"Din cunostintele noastre, niciun alt material bazat pe carbon nu poate sa ajunga la o transmisie de pana la 96%, indiferent daca e vorba despre nanotubi traditionali de carbon sau grafen" adauga Varjos.

CNB are si avantaje optice, conform Canatu, avand o reflexie usoara si o claritate mare. Asta inseamna ca poate fi folosita si in lumina naturala datorita unui contrast puternic. 

Primele produse in 2015

Materialul a atras deja atentia companiilor de electronice ce au inceput deja sa experimenteze. Au existat multe prototipuri de-a lungul timpului, existand si cateva produse comerciale lansate precum LG G Flex, dar o piata larga pana in acest moment nu exista. Totusi, cei de la Samsung au anuntat un display flexibil care poate fi indoit pana la jumatate in luna noiembrie si a prezis ca un produs comercial cu un astfel de ecran va fi lansat pana in 2015.

Tot in 2015 Canatu ar putea sa lanseze primele aplicatii comerciale pentru CNB. Conform companiei, mai bine de 40 de companii lucreaza in acest moment cu materialul, testandu-l si pregatind productia in masa. Primele dispozitive portabile cu CNB pentru senzori touch, precum trackere de fitness, urmeaza sa fie lansate in primavara, compania nedorind sa dea mai multe detalii. Urmatorul pas insa va fi intrarea pe piata dispozitivele portabile si gaming si estimeaza ca materialul va putea fi folosit in masini incepand cu 2016.

Cum Canatu este totusi o companie mica, avand 27 de angajati la sediul principal din Finlanda, avand filiale si in China, Japonia si SUA, Canatu se afla in situatia de a avea o cerere mai mare decat poate sustine in acest moment. De aceea, a schimbat modul de productie de la cantitati pentru prototipuri la o productie roll-to-roll. Canatu sustine ca acest upgrade inseamna ca va putea produce in curand suficient CNB pentru a acoperi mii de smartphone-uri lunar. Iar capacitatea va creste in 2015 odata cu adaugarea unor noi module in linia de productie.

Competitie mare

Canatu este constienta ca are o competitie mare in ceea ce priveste senzorii touch flexibili, dar considera ca sunt singurii ce ofera pachetul complet. Conform acestora, materialele alternative, precum silver nanowire, se rup atunci cand sunt indoite si isi pierd conductivitatea in timp ce nanobutii se pot indoi pana la 100% fara a exista vreun efect semnificat asupra conductivitatii electrice.

Share articol: