Suntem în pregul celei de a șasea extincții în masă de pe Terra.

Fenomenul se produce în principal din cauza acțiunilor dăunătoare ale oamenilor asupra naturii, informează un raport al oamenilor de știință de la ONU, citat de The Independent.

Documentul de 1.800 de pagini urmează să fie prezentat oficial și va dezvălui detalii referitoare la pierderea biodiversității și la efectul pe care acest lucru, cumulat cu încălzirea globală, îl poate avea asupra rasei umane.

Pe scurt, cercetătorii trag semnalul de alarmă și avertizează că în lipsa unei acțiuni comune la nivel politic, economic și industrial, Pământul se îndreaptă spre un dezastru ecologic.

Raportul detaliază felul în care activitățile derulate de oameni au distrus natura la scară globală, inclusiv pădurile, apele și alte zone sălbatice, degradând astfel abilitatea Pământului de a ne oferi oxigen, soluri fertile și apă potabilă.

„Pierderea speciilor, a ecosistemelor și a diversității genetice este deja o amenințare globală asupra bunăstării oamenilor. Protejarea contribuției neprețuite pe care natura o aduce speciei umane va fi provocarea supremă în deceniile care vin. Politicile, acțiunile și eforturile vor avea succes doar dacă vor ține cont de toate informațiile pe care le avem și de dovezile furnizate”, a precizat Robert Watson, președintele Platformei interguvernamentale științifico-politice privind biodiversitatea și serviciile ecosistemice.

În același timp, președintele IPBES a declarat pentru BBC că, deși această cercetare ar putea fi interpretată ca o situație fără ieșire, există totuși soluții, iar mare parte a discuțiilor se vor concentra pe acest aspect.

În urma publicării acestor informații, 600 de activiști pentru conservarea mediului din 50 de țări au semnat o scrisoare deschisă, susținută de WWF, solicitând măsuri urgente pentru stoparea dezastrului:

„Încă mai este timp pentru a proteja ce a rămas și pentru a începe să recuperăm natura. Însă trebuie să ne schimbăm radical modul de viață, inclusiv felul în care utilizăm energia pentru a alimenta aglomerările urbane, modul în care ne cultivăm hrana și cel în care gestionăm deșeurile. Iar pentru ca asta să se întâmple, avem nevoie de acțiuni decisive și îndrăznețe din partea liderilor mondiali”, scriu aceștia.

Ciocârlia de câmp, fluturele albastru, albinele și aricii sunt doar câteva dintre speciile aflate în pericol în Europa, în principal din cauza defrișărilor.

Share articol: