Oamenii de știință au descoperit o nouă sursă de semnale radio, localizată foarte aproape de centrul galaxiei noastre.

Aceasta se numește ASKAP J173608.2-321635, iar astronomii nu au reușit încă să-și dea seama ce fel de obiect cosmic se potrivește cel mai bine cu aceste proprietăți ciudate.

„ASKAP J173608.2-321635 ar putea reprezenta o parte a unei noi clase de obiecte cosmice descoperite prin intermediul studiilor realizate cu ajutorul telescoapelor radio”.

ASKAP J173608.2-32163 a fost descoperit folosind Australian Square Kilometre Array Pathfinder (ASKAP), unul dintre cele mai performante telescoape radio construite vreodată, realizat pentru a putea explora Universul în cel mai mare detaliu. Obiectul cosmic s-ar putea dovedi a fi unul deja cunoscut, dar, în egală măsură, ar putea și să se situeze la limita definițiilor științifice cunoscute.

„Nu am mai văzut așa ceva”, au spus oamenii de știință. Asta pentru că undele radio emise de acesta variază foarte mult în frecvență și intensitate, apărând chiar și a două săptămâni, iar apoi dispărând. Semnalul este și foarte polarizat, iar asta înseamnă că orientarea oscilațiilor undei electromagnetice este inegală - atât liniar, cât și circular.

Obiectul, orice ar fi el, nu a mai fost văzut sau detectat anterior, iar din aprilie 2019 și până în august 2020 semnalul a fost receptat de 12 ori.

Descoperirile ulterioare sugerează că sursa undelor radio e una destul de misterioasă. Polarizarea arată că e posibil ca aceasta să aibă un câmp magnetic puternic, dar e totuși dificil să ne dăm seama exact ce fel de obiect cosmic este.

Există mai multe tipuri de stele care sunt cunoscute pentru lungimi de undă radio variabile, dar lipsa detectării prin raze X exclude această ipoteză. Nici posibilitatea ca sursa să fie o stea pulsar nu e una reală, pentru că există o serie de inconsistențe în tiparul său de evoluție.

Totuși, obiectul împărtășește unele proprietăți cu un tip de semnal misterios care a fost descoperit în centrul galaxiei noastre. Acestea sunt cunoscute drept Galactic Center Radio Transients (GCRT), iar trei dintre ele au fost identificate în anii 2000, multe așteptând încă să fie confirmate. Sursele au nevoie încă de multe alte studii și explicații, dar au câteva proprietăți comune cu ASKAP J173608.2-32163.

___________________________________________________________________________________________________

Urmăriți emisiunile preferate pe protvplus.ro:

Share articol: