Timp de decenii întregi, apele calde care au ajuns în Oceanul Arctic au amenințat ghețurile, iar oamenii de știință au ajuns chiar la concluzia că banchiza ar putea dispărea complet în timpu verii la jumătatea deceniului următor. 

Cercetătorii au scos acum la iveală unele dintre mecanismele care stau la baza acestei catastrofe și au identificat felul în care „bombele de căldură” de apă sărată din Oceanul Pacific plutesc spre Oceanul Arctic, încălzind gheața de dedesubt timp de luni întregi sau chiar ani.

„Evoluția ritmului în care se topește gheața în Arctica a fost destul de greu de prezis cu exactitate, în parte și din cauza intersectărilor complexe dintre gheață, ocean și atmosferă. Această lucrare arată rolul uriaș în procesul de încălzire pe care îl joacă apele oceanice”, a declarat oceanografa Jennifer MacKinnon, de la Institutul de Oceanografic Scripps din San Diego.

În 2018, aceasta a vizitat Oceanul Arctic în cardrul unei expediții de specialitate al cărei scop a fost, printre altele, și descoperirea mai multor detalii despre felul în care fluxul de apă caldă care vine dinspre Oceanul Pacific, prin Strâmtoarea Bering, aduce cu sine o cantitate enormă de căldură care ajunge ulterior în apele din Arctica.

„Această apă care vine din Pacific aduce atât căldură, cât și proprietăți biochimice unice, lucru care contribuie la schimbarea ecosistemului arctic. Totuși, abilitatea noastră de a înțelege sau de a prezice efectele acestui volum mare de apă a fost limitată de lipsa detaliilor referitoare la procesele fizice care controlează evoluțiile acestor ape mai calde”, au explicat cercetătorii la acea dată. Acum, însă, lucrurile sunt ceva mai clare.

Potrivit noilor observații, apa sărată și densă din Pacific coboară sub apele reci ale Oceanului Arctic. Pe măsură ce procesul înaintează, porțiuni de apă caldă, numite „bombe de căldură” se formează sub apa rece de la suprafață, comprimându-se și scindându-se în mai multe formațiuni, care determină, în timp, încălzirea gheții.

Este posibil ca noile descoperiri să contribuie decisiv la felul în care poate fi apreciată evoluția zonei arctice și a ecosistemelor marine din regiune.

__________________________________________________________________________________________________

Urmăriți emisiunile preferate pe protvplus.ro:


Share articol: