Ele sunt majoritar subiective și, deci, e greu să ajungem la vreun rezultat concret. Dar știința poate tranșa această dezbatere. O echipă de studenți și cercetători de la Universitatea Leicester au folosit „putere” fizicii și matematicii pentru a descoperi cine este cel mai puternic erou dintre toți: Superman.

Surprinzător? Chiar deloc, cu toate că motivul din spatele acestui rezultat e unul intrigant. Demersul se bazează pe un număr de cercetări publicate între 2009 și 2016, în care oamenii de știință au folosit principii științifice de bază pentru a-și da seama dacă anumite puteri sunt viabile sau nu din punct de vedere teoretic, creând o bază de date bazată pe argumente științifice pentru o listă de 11 eroi celebri.

Printre criteriile folosite pentru a determina funcționalitatea supereroilor se numără: resursele de energie, abilitatea de a zbura, nevoia de a absorbi putere pentru a-și menține abilitățile (precum Superman), capacități superioare de vindecare (ca Wolverine), dar și un metabolism „supranatural” (ca în cazul lui The Flash).

Printre multiplele descoperiri prezentate într-o serie de studii se numără și aceea că pentru ca Superman să aibă o putere suficient de mare încât să oprească un tren în mișcare, ar trebui să petreacă peste trei zile absorbind energia Soarelui.

Cercetătorii susțin și că, în vreme ce Superman ar putea avea o densitate musculară mai mare decât cea a oamenilor de rând, e foarte puțin probabil ca oricine să poată opri un glonț doar cu puterea propriului trup. Totuși, oamenii de știință au concluzionat că Superman e cel mai bun supererou, deoarece are și o gamă extinsă de superputeri și destul de puține limitări, comparativ cu alții.

Candidații au fost mulți. Unul dintre ei este și celebrul personaj Marvel, Wolverine. Acesta, de exemplu, ar putea avea puteri de autovindecare, dar ele ar veni la pachet, din punct de vedere științific, cu o serie de dezavantaje precum amnezie sau pierderea memoriei.

De cealaltă parte, Batman este considerat cel mai puțin capabil supererou. În ceea ce-l privește pe Spiderman, acesta este situat tot undeva la coada clasamentului, deoarece superputerile lui depind de elemente destul de volatile - precum rezistența pânzei de păianjen sau chiar de calcule matematice extrem de rapide - de exemplu aproximarea distanței la care ar trebui să ajungă pânza pe care o folosește pentru escaladarea clădirilor. 

__________________________________________________________________________________________________

Urmăriți emisiunile preferate pe protvplus.ro: