Americanul John Hanke este CEO al companiei Niantic Labs si are multa experienta cu jocurile, dar si cu hartile online. El este cel care, in anul 2005, a lansat aplicatia Google Earth, dand oamenilor posibilitatea de-a vedea din spatiu diferite locuri de pe Terra, scrie publicatia Heavy.com.

John Hanke s-a nascut in Texas si in anul 1996 a absolvit Universitatea California din Berkeley, unde a terminat cursurile Scolii de Afaceri Haas.

Experienta pe care Hanke si echipa lui au acumulat-o prin aplicatiile Google Maps si Google Earth i-a ajutat foarte mult in dezvoltarea Pokemon Go. Jocul se bazeaza pe o cartografiere corecta a zonei in care se afla fiecare utilizator. Google a cumparata afacerea lui Hanke si proiectul Google Viewer (numit ulterior Google Earth) in anul 2004. 

In urma cu cativa ani, Google a lansat o pacaleala de 1 Aprilie, potrivit careia anunta un produs care presupunea prinderea de Pokemoni cu ajutorul Google Maps. Prin urmare, este posibil ca aceasta gluma sa i se fi parut lui Hanke o idee foarte buna, pe care a decis s-o dezvolte.

John Hanke are o indelungata experienta cu jocurile online cu mai multi utilizatori. In anul 1996 el a lansat pentru PC jocul Meridan 59, care este primul MMORPG (Massively Multiplayer Online Roleplaying Game) comercial. 

Astfel, el a observat ca oamenii sunt mult mai interesati sa joace online alaturi de prieteni, de oameni adevarati, nu de un calculator. Aceasta idee a fost apoi aplicata si la Pokemon Go, unde se joaca in 3 echipe: Mystic, Instinct si Valor.

Un alt joc de succes creat de Hanke este Ingress, care a fost lansat in anul 2012. Ingress este un joc pentru telefon, care presupune colaborarea intre jucatori pentru a controla portaluri virtuale, care sunt localizate insa in locuri reale, exact ca la Pokemon Go.

Secretul acestor jocuri este unul singur, crede Hanke: ii obliga pe jucatori sa socializeze si sa colaboreze pentru a indeplini un obiectiv comun.