PlayStation One Classic costă 100 de dolari și vine cu 20 de jocuri clasice preinstalate. Este mult mai mică decât modelul anterior, astfel încât poate fi ținută într-o singură mână.

Precomenzile au început deja, iar lansarea oficială va avea loc pe 3 decembrie, la exact 24 de ani după prezentarea primului model.

Sony urmează astfel o tendință lansată recent de compania japoneză Nintendo, care a lansat două versiuni în miniatură ale consolelor sale clasice.

Ideea s-a dovedit de succes în rândul nostalgicilor, pentru că SNES Classic Mini s-a vândut în peste 5,2 milioane de unități de la lansarea sa, în 2017.

La fel ca modelele NES Classic și SNES Classic, PlayStation Classic are deja instalate cele mai populare jocuri de consolă.

Sony a anunțat deocamdată doar 5 titluri din cele 20 care se vor regăsi pe noua consolă: Final Fantasy VII, Tekken 3, R4: Ridge Racer Type 4, Jumping Flash! și Wild Arms.

Consola vine în pachet cu două controllere și un slot HDMI, prin care se poate conecta la un televizor HD. Cele două controllere sunt replici în mărime naturală ale accesoriilor de la PS1.

Spre deosebire de prima consola, versiunea nouă folosește dischete virtuale cu jocuri. Astfel, în loc de schimbarea manuală a dischetelor, utilizatorul trebuie doar să apese pe butonul Open ca să aleagă jocul dorit, sau pe butonul Reset, dacă vrea să oprească un joc în desfășurare.