Firma bulgareasca Pravetz, cu o bogata traditie in piata IT, va vinde incepand din ianuarie laptopul Pravetz 64M, dupa o pauza de mai bine de doua decenii. Compania este acum condusa de Boyko Vuchev, care sustine ca deja clientii au trimis cereri de cumparare a noului laptop.

Pravetz 64M are mai putin de 2 cm grosime, iar bateria ii ofera 7 ore de autonomie la o singura incarcare. El are procesor Intel i3, i5 sau i7, pana la 16GB de RAM si hard disk de 1 TB.

Pe site-ul producatorului, pravetz.bg, cel mai ieftin dintre calculatoarele 64M costa echivalentul a 2500 RON. El are procesor Intel i3, 4 GB de RAM si SSD de 128 GB. Cel mai scump mobel costa aproape 5350 RON si vine cu Intel i7, 16 GB de RAM, SSD de 512GB, ecran la 1920x1080p si HDD de 1 TB.

Dispozitivul este asamblat in totalitate in Bulgaria, mai multe companii locale fiind implicate. Totusi, multe dintre componente sunt produse in Taiwan, scrie agentia de presa bulgara Novinite.

Compania din tara vecina are si un laborator de cercetare pentru crearea de componente PC tot mai bune. 

PC-urile Pravetz s-au lansat in 1979, intr-un proiect al autoritatilor de atunci de a dezvolta industria IT. In anii '80, firma din orasul Pravetz, localitatea natala a liderului comunist bulgar Todor Zhivkov, s-a bucurat de un succes rasunator. Totusi, la inceputul anilor '90, ea nu a reusit sa faca trazitia la democratie si a fost silita sa-si inchida portile.