Blaze, o companie specializata in optimizarea experientei Web a realizat o baterie de teste in care a pus fata in fata doua iPhone-uri cu doua telefoane Android. Rezultatele au fost socante. 


Povestea pe scurt:

Dupa 46000 de teste, dintre care 45000 pe telefoane (iPhone 4, Samsung Galaxy S si Samsung Nexus S) si 1000 pe un desktop, rezultatele arata ca, in 84% din cazuri, telefoanele Android au fost mai rapide decat iPhone-urile, iar diferenta de viteza, este uimitoare: Android cu 52% mai rapid. 

Pentru cei aflati in faza de negare, rezultatele efective sunt disponibile la cerere pe site-ului companiei si o prezentare deosebit de detaliata a procedurii de testare se gaseste aici:

Povestea (mai) in detaliu:

Pentru a nu exista niciun fel de indoiala cu privire la relevanta testului, acesta a avut urmatoarele date de pornire:

Numar de site-uri testate: 1000 (site-urile companiilor din Fortune 1000)

Echipamente: 2 x iPhone (iOS 4.2 si 4.3), Samsung Galaxy S ( Android 2.2 Froyo) si Samsung Nexus S (Android 2.3 Gingerbread). Plus un desktop cu browser pentru a separa versiunile mobile ale browserelor de cele normale. 

Teste efectuate: cate 3 teste via WiFi, la 3 momente diferite ale zilei (9 in total) pentru fiecare dintre telefoane, plus 9 teste pe iPhone 4 prin conexiunea 3G de la Bell.

iOS 4.3 vs. Android 2.3

Cel mai important test a fost reprezentat de confruntarea dintre iOS 4.3 si Android 2.3, ambele fiind versiunile cele mai recente ale sistemelor de operare de la Apple si respectiv Google. Aici Gingerbread a fost rege, paginile accesate incarcandu-se mai repede in 84% din cazuri. Ceea ce este extrem de important de subliniat este faptul ca telefonul Android a incarcat site-urile obisnuite (nu versiunile pentru mobil) cu o medie de 59% mai rapid. De ce este important? Pentru ca tabletele (si Apple si Google) folosesc sisteme de operare extrem de similare cu cele testate, dar acceseaza cu precadere site-urile complete, fapt care, cel putin in acest moment ar acorda un avantaj clar Androidelor. 

WiFi vs. 3G

In testul WiFi vs. 3G, care a fost realizat exclusiv pe Apple, asa cum era de asteptat, vitezele pe WiFi au fost mai mari decat pe 3G, dar diferenta la incarcare nu a depasit in majoritatea cazurilor o jumatate de secunda. Este drept ca testele au fost efectuate noaptea, intr-o zona cu un nivel ridicat al semnalului 3G, deci in conditii optime de navigare pentru reteaua mobila, dar asta nu face decat sa potenteze operatorii de telefonie sa asigure o calitate a serviciilor cat mai buna. 

Site-uri mobile vs. non-mobile

Asa cum spuneam si la comparatia dintre iOS 4.3 si Gingerbread, diferentele intre cele doua platforme sunt de peste 50%, de aici rezultand practic marja de care va spuneam in titlu. Batalia pentru suprematia in domeniul tabletelor va fi influentata dramatic de performantele acestora in servirea paginilor de internet, iar pana la o confruntare directa iPad 2 versus o tableta Honeycomb, nu putem decat sa facem scenarii. 

Ar mai fi multe de spus, despre implementarile javascript pe cele doua platforme, despre alte benchmark-uri pe care Blaze Co. le-a rulat, sau despre cat de mult putem aplica testele realizate pe telefoane pentru tablete.

De netagaduit insa este faptul ca, in acest moment, pentru telefoanele mobile, castigatorul este detasat Android. 

Share articol: