Fabricantii de telefoane apeleaza din ce in ce mai mult la roboti pentru a imbunatati eficienta, pentru a face conditiile de munca mai sigure si pentru a optimiza procesul de asamblare al telefonului.

Iar smartphone-ul care va fi construit in mare masura de roboti este iPhone-ul. Unul dintre principalii parteneri ai Apple ce se ocupa cu fabricarea smartphone-ului, Foxconn, a inlocuit mai bine de jumatate din angajatii uneia dintre fabrici cu roboti.

In districtul Kunshan din China, automatizarea este in crestere majora - forta de munca a fost scazut de la 110.000 de angajati la 50.000 in ultimii 2 ani. Este aceasta schimbare buna sau rea?

Pe de o parte, exista mai putine sanse de a fi oprita productia iar sansele ca informatiile despre device sa apara inainte de lansare scad. Si cum asemenea fabrici au fost implicate in rapoarte despre incalcarea drepturilor omului, pare un lucru bun ca vor exista mai putini oameni implicati.

Insa angajatii care au fost pusi pe liberi trebuie sa-si caute alte slujbe iar acest lucru reprezinta o problema din ce in ce mai mare in Kunshan, scrie South China Morning Post.