Site-ul de frauda online, Forensiq, a lansat un avertisment pentru toti utilizatorii de smartphone, indiferent daca e vorba de cei cu iOS sau cei cu Android.

Un studiu de 10 zile facut de Forensiq a dezvaluit ca exista peste 5.000 de aplicatii care ruleaza reclame fara ca utilizatorii sa stii. Conform raportului fraudei, ii costa pe advertiseri 840 de milioane de dolari si pot sa consume pana la 2GB de trafic de date zilnic!

Frauda functioneza prin rularea reclamelor in background-ul telefonului - advertiserii sunt apoi taxati chiar daca reclamele nu sunt vazute.

Companii precum Microsoft, Coca-Cola si Mercedes sunt printre cele care au fost tintite de frauda.

Spre deosebire de software-ul daunator, multe dintre aplicatiile lovite de aceasta frauda sunt jocuri reale sau aplicatii.

David Sendroff, fondatorul Forensiq si CEO-ul actual, a declarat: "Nu este vorba despre Angry Bird sau Candy Crush, insa sunt aplicatii pe care oamenii le folosesc si pentru care s-a depus un efort in dezvoltare".

Forensiq nu a dezvaluit inca numele aplicatiilor afectate, desi cei de la Bloomberg a anuntat ca Waxing Eyebrows, Celebrity Baby si Vampire Doctor au fost eliminate de catre Google din cauza fraudei.

In acest moment nu exista prea multe lucruri pe care le pot face utilizatorii pentru a se proteja, insa e bine sa verifici des volumul de date consumat.