După un preview care a durat destul de mult, utilizatorii care dețin telefoane Pixel (începând cu versiunea Pixel 2), OnePlus, Xiaomi, Oppo sau Realme vor începe să vadă schimbarea în zilele următoare, iar în curând vor urma și ceilalți producători.

Android 11 nu este neapărat un salt uriaș față de sistemul de operare cu care ne-am obișnuit deja, dar aduce o serie de actualizări destul de interesante, majoritatea concentrate în jurul mesageriei, securității, dar și dedicate îmbunătățirii controlului pentru dispozitivele smart asociate.

Una dintre ele este dată de notificările îmbunătățite pentru conversațiile începute în aplicațiile de mesagerie. Acum, acestea au un spațiu dedicat deasupra barei de notificări și vin cu un design mai atrăgător. Noua interfață API, numită Bubbles, transformă și chenarele de chat într-o parte importantă a experienței de mesagerie.

O funcționalitate adițională pe care Google o introduce este screen recording, care este, în sfârșit, un tool încorporat ce permite înregistrarea activității de pe ecran. Până acum, era nevoie de aplicații third-party, precum AZ Screen Recorder, dar acestea rămân necesare pentru unele activități complexe, precum live streaming.

Referitor la controlul dispozitivelor smart, Google arată că prin simpla apăsare prelungă a butonului de pornire utilizatorii vor primi acces la un meniu ce permite controlarea dispozitivelor smart (similar cu cel din Google Home app, dar cu un design diferit), unde vor fi vizibile și metodele de plată configurate, de exemplu, sau biletele de avion pentru călătorii.

Și controlarea aplicațiilor media devine mai ușoară, pentru că acestea nu mai sunt afișate ca notificări, ci sunt adăugate într-o bară de acces rapid. De acolo utilizatorii pot controla mai ușor ce își doresc să asculte și de unde anume.

În ultimii ani, echipa Android a venit și cu o nouă serie de funcționalități dedicate protejării datelor personale, iar această direcție rămâne una de interes. Prin ultimul update, accentul cade pe permisiunea oferită aplicațiilor. Devine mai ușoară oferirea de acces la camera foto, microfon și locație doar în situații particulare, fără să fie nevoie accesul constant la aceste informații. Dacă utilizatorii nu se folosesc de aplicația respectivă o perioadă mai îndelungată, sistemul de operare va reseta toate permisiunile și va fi necesară garantarea lor încă o dată atunci când aplicația intră din nou în uz.

Toate aceste funcții și multe altele vor ajunge în lunile următoare pe majoritatea telefoanelor Android. 

__________________________________________________________________________________________________

Urmăriți emisiunile preferate pe protvplus.ro: