Vezi comunicatul oficial

O analiza asupra amenintarilor referitoare la terminale mobile arata ca patru din cinci terminale mobile active in piata ruleaza pe Android, iar 99% dintre amenintarile informatice care vizeaza mobile tintesc acest sistem de operare, conform datelor din piata centralizate de Centrul pentru Studii de Justitie si Securitate (CJS).

Reprezentantii Centrului pentru Studii de Justitie si Securitate (CJS), in parteneriat cu Bitdefender si Centrul de Raspuns la Incidente de Securitate Cibernetica (CERT-RO) au organizat luni, 16 noiembrie 2015, un workshop destinat acumularii de cunostinte legate de amenintarile informatice care vizeaza terminale mobile, unde au participat reprezentanti ai Serviciului de Combatere a Criminalitatii Informatice din cadrul Inspectoratului General al Politiei Romane, Directiei Nationale Anticoruptie si Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism (DIICOT).

Amenintari informatice precum AndroRAT si Dendroid permit controlarea dispozitivelor infectate de la distanta fara ca posesorii terminalelor sa cunoasca acest lucru, permitand desfasurarea de operatiuni precum trimiterea de date cu caracter sensibil, mesaje sau initiererea de apeluri. In general, acestea se instaleaza prin intermediul celor 1,3 milioane de aplicatii disponibile in piata, procurate in special din magazine neoficiale.

„Scopul trainingului este acela de a crea si consolida o comunitate de specialisti care sa faciliteze dialogul si schimbul de experienta in materie de combatere a criminalitatii informatice. Pentru a analiza si contracara un fenomen de acest tip este nevoie de o cooperare reala intre institutiile publice si mediul privat. Sustinem pe deplin toate eforturile de a preveni si combate amenintarile informatice”, a declarat Alexandru Dena, presedintele CJS.
Evenimentul s-a desfasurat la sediul CERT-RO din str. Italiana nr.22 (Centrul de Inovare si Cercetare).

„Bitdefender pune la dispozitia institutiilor din sectorul public expertiza de aproape 15 ani si cunostințele acumulate in cele peste 150 de tari unde activeaza, cu scopul de a contracara in mod eficient amenintarile care vizeaza terminale mobile. Autoritatile pot gasi la companiile private cunostintele si experienta practica necesare controlarii si limitarii acestui fenomen”, a declarat Catalin Cosoi, Chief Security Strategist al Bitdefender.

Workshop-ul a cuprins o prezentare generala despre peisajul amenintarilor existente pe sistemul de operare Android si doua module practice. La nivel general, cel putin 350.000 de mostre unice de malware au fost trimise zilnic pe piata in anul precedent, in creștere cu 24% fata de anul 2013. Circa 60% dintre amenintari tintesc companii mici si mijlocii, pe fondul unei alocari reduse sau inexistente a bugetelor pentru securitate informatica.

Share articol: