Durata de viata a bateriei reprezinta in continuare o povara pentru marii producatori - pentru multi utilizatori, reprezinta un argument important in a alege intre 2 telefoane.

Se pare ca problema ar putea fi rezolvata intr-o masura importanta de urmatorul update al sistemului de operare Android. Conform Trusted Reviews, Android Marshmallow, ofera imbunatatiri semnificative in acest departament in comparatie cu Android Lollipop.

A fost comparat un Nexus 5 (2013) cu cele 2 sisteme de operare - dupa 24 de ore in standby, Lollipop a pierdut 12.5%. Marshmallow sta mult mai bine, pierzand doar 4.5%! Raportul a continuat si dupa 48 de ore, 24% pe Lollipop fata de 9%. Extrapoland datele, rezulta ca daca Android 5.1.1. ofera 200 de ore de standby, Android M ofera 533 de ore! In plus, trebuie mentionat ca versiunea de Android M folosita pentru test este editia preview pentru dezvoltatori. Astfel, pot exista diferente fata de versiune finala ce ar urma sa fie lansata in toamna.

Care este motivul pentru imbunatatirea aceasta? Este vorba de o noua functie numita Doze, prezentata de Google la conferinta anuala I/O. Doze poate sa isi da seama daca device-ul este folosit sau nu, trecandu-l intr-un sleep mode in perioada de inactivitate, reducand astfel solicitarea bateriei.

Google va lansa Android 6.0 Marshmallow in aceasta toamna, prezentarea sistemului de operare urmand sa coincida cu debutul celor doua noi telefoane Nexus - LG Nexus 5 (2015) si Huawei Nexus 6 (2015).