Pentru Apple, 2013 poate fi considerat un an profitabil. Compania a vandut aproape 150 de milioane de iPhone-uri, 71 de milioane de iPad-uri si 16 milioane de Mac-uri, a afirmat CEO-ul Apple, Tim Cook.

Astfel, Apple a reusit sa ajunga la vanzari de 171 de miliarde de dolari si a obtinut un profit de 37 de milioane de dolari. E destul pentru ca Apple sa isi permita sa le plateasca actionarilor sai dividende de 36 de miliarde de dolari. Cook a mai spus ca Apple planuieste sa le returneze actionarilor aproape 100 de milioane de dolari, in total.

Fata de anul fiscal trecut, vanzarile de iPhone au crescut cu 20%, in vreme ce vanzarile de iPad-uri au cunoscut o crestere de 21,7%. Insa cresterea numarului de produse vandute nu a adus si o crestere a profitului, ba dimpotriva, acesta a scazut 11,2%, de la cele 41,66 de miliarde de dolari din 2012.

Pe termen mediu, Apple ar putea contracara aceasta tendinta, insa. Una dintre masuri poate fi chiar faptul ca OS X Mavericks e disponibil gratuit, ceea ce ar putea impulsiona vanzarile hardware. Totodata, Apple incearca sa isi extinda operatiunile in America de Sud. In martie 2014, compania va deschide in Brazilia primul magazin oficial Apple.

Tim Cook mai ia si o alta posibilitate in calcul. “Suntem increzatori ca ne putem folosi cunostintele si calitatile pentru a construi si alte produse exceptionale aflate in categorii spre care momentan nu ne-am indreptat atentia”, a mai spus Cook la prezentarea situatiei financiare a Apple.