Scandalul spionajului pare sa nu se opreasca in SUA. De acuzatii nu par sa scape nici producatorii de telefoane, pe care utilizatorii ii arata cu degetul cum ca ar colabora cu NSA (agentia nationala americana de securitate).

Apple e din nou in centrul atentiei dupa ce specialistul in securitate Jonathan Zdziarski a aratat intr-o conferinta de presa presupusele backdoor-uri instalate de Apple in sistemul de operare iOS. Asta in ciuda afirmatiilor companiei din Cupertino, referitoare la securitatea produselor sale.

Conform lui Zdziarski, iOS contine trei servicii nedocumentate si brese de securitate care par sa aiba legatura cu colectarea de date personale. In plus, acestea nu par sa fie destinate personalului de service sau dezvoltatorilor de aplicatii pentru ca nu e nevoie de activarea modului de diagnosticare, nici operatorilor de telefonie. Totodata, e destul de greu ca utilizatorii obisnuiti sa exploateze bresele respective de securitate, folosind software comercial, dar nu imposibil.

Una din bresele respectiva se refera la lipsa de criptare a datelor unui dispozitiv cu iOS in momentul in care acesta este blocat. Singura posibilitate de a le cripta apare doar in momentul in care gadgetul este inchis, ceea ce inseamna ca atata vreme cat aparatul ramane deschis, exista un risc de scurgere a informatiilor.

Totusi, e foarte posibil ca Apple sa fi instalat serviciile respective pentru a facilita accesul autoritatilor la informatii. Apple se apara insa si declara ca nu colaboreaza cu agentiile de spionaj, iar aceste functii sunt destinate inginerilor companiei. Totodata, compania a mentionat ca va fi foarte transparenta in cazul oricaror cereri primite de la autoritatile federale americane.