La un an de la începutul pandemiei, constrângerile de pe lanțul de aprovizionare au forțat Apple să oprească producerea gamei iPhone. Potrivit unui raport Nikkei, Apple a trebuit să stopeze asamblarea liniei pentru prima dată în ultimii zece ani, „timp de câteva zile”, din cauza limitărilor pe lanțul de producție, dar și din cauza restricțiilor impuse de China. Situația a fost confirmată de mai multe surse care cunosc îndeaproape situația.

Nikkei explică faptul că această perioadă este una în care, de obicei, producția Apple intră într-un ritm foarte alert pentru a-și depăși țintele și pentru a răspunde cererii în continuă creștere din preajma sărbătorilor. Anul acesta, însă, muncitorii din fabrici au primit - în loc de ore suplimentare - mai mult timp liber.

Unul dintre managerii de pe lanțul de aprovizionare a precizat pentru Nikkei că „din cauza crizei componentelor și a cipurilor, nu avea niciun sens lucrul peste program în perioada sărbătorilor și nici plata suplimentară a lucrătorilor (...) Asta nu s-a mai întâmplat niciodată până acum”.

Apple a redus deja estimările cu privire la producția seriei iPhone 13, în luna octombrie. Chiar și în noiembrie, Apple a renunțat la livrările de iPad pentru a păstra producția de iPhone 13, însă se pare că nu a fost suficient pentru a preveni efectele crizei. Scopul inițial al Apple era acela de a produce 95 de milioane de modele de iPhone 13 în 2021, dar numărul a fost regândit și stabilit la 83 - 85 de milioane, la început de decembrie.

Producția modelelor iPhone 13 din septembrie și octombrie a fost cu 20% mai slabă decât estimările, arată tot sursa citată. Între timp, producția de iPad-uri a ajuns la doar 50% din volumul estimat pentru același interval al anului. Producția pentru modelele mai vechi de iPhone a scăzut și ea cu 20%, iar situația se pare că nu se va îmbunătăți nici în viitorul apropiat.

Raportul complet Nikkei oferă mai multe detalii referitoare la furnizorii individuali de componente pentru iPhone 13, iar motivele pentru întârzieri sunt numeroase - de la măsurile luate de asiatici, până la criza de cipuri, de forță de muncă și cea a transporturilor care au apărut din cauza pandemiei.

__________________________________________________________________________________________________

Urmăriți emisiunile preferate pe protvplus.ro: