Conform unui raport publicat de Financial Times, atat Apple cat si Samsung lucreaza cu GSMA - asociatia care reprezinta industria operatorilor de telefonie si sprijina standardul GSM - pentru a duce la disparitia cardurilor SIM traditionale.

Inlocuitorul cardurilor SIM va fi un e-SIM, o versiune electronica a SIM-ului care permite utilizatorilor sa schimbe rapid retelele mobile. In functie de cum vor fi finalizate specificatiile, operatorii ar putea in continuare sa plaseze restrictii pe e-SIM, desi conceptul este creat pentru a fi mai flexibil decat SIM-urile traditionale.

Tehnologia va fi similara cu Apple SIM care a fost prezentat odata cu iPad Air 2, permitandu-le utilizatorilor sa schimbe cu usurinta intre retele pe tableta. Daca insa Apple SIM putea fi inlocuit de utilizatori, e-SIM-ul nu va putea fi scos, acest lucru facand ca slotul pentru cardul SIM sa fie scos de pe smartphone-uri.

Cei de la GSMA sunt increzatori ca o "arhitectura comuna" pentru e-SIM va fi adoptata de industria telecom. Propunerea curenta pentru standardul e-SIM are parte de sustinerea AT&T, Deutsche Telekom (T-Mobile), Vodafone, Orange si Telefónica. Va mai dura insa pana cand standardul e-SIM va fi pregatit pentru lansare, insa cei de la GSMA spera ca acest lucru sa se intample in 2016.