Site-ul de specialitate Anandtech a publicat un raport conform caruia cei de la Apple au folosit 2 surse pentru o componenta cheie a noului iPhone. Cipul A9 are design-ul facut de Apple insa este produs de 2 companii independente - Samsung si TSMC. Cele 2 cipuri interactioneaza cu restul hardware-ului identic, avand acelasi design, diferenta de productie are insa aparent un efect in ceea ce priveste eficienta.

Implementarea TSMC a designului Apple foloseste un proces de fabricare cu un transistor de 16nm, in timp ce al celor de la Samsung este de 14nm, ceea ce rezulta un cip care este fizic mai mare cu 8.5mm2. Dar pe langa diferenta fizica, versiunea TSMC a cipului pare sa aiba un consum mai bun de putere conform Mac Rumors si Reddit. Conform unor teste, 2 iPhone 6s Plus cu cipuri diferite au inregistrat o diferenta de 2 ore! Daca cel cu cip TSMC a ajuns la aproape 8 ore dupa activitati intense, cel cu cip Samsung abia a ajuns la 6 ore.

Este dificil de determinat care versiune a cipului se afla pe telefon, insa anumite aplicatii precum Lirum Device Info pot dezvalui. Cipul Samsung apare ca N66AP sau N71AP, in timp ce cel TSMC apare ca N66MAP sau N71MAP.

Cei de la Apple au reactionat spunand ca "diferenta este de doar 2-3%". iPhone 6s si iPhone 6s Plus sunt in disponibile in Romania incepand de astazi, 9 octombrie.