De cate ori pe zi iti verifici smartphone-ul? De 10, 20, 50 de ori? Si cat timp stai de fapt zilnic, folosind o aplicatie sau alta? Daca raspunsul este “cateva ore”, nu esti singurul. Studiile facute in ultimul timp arata ca ne petrecem in medie 3 ore pe zi in fata ecranului unui gadget.

Durata de timp “pierdut” e enorma. Asta inseamna ca intr-o viata de om iti vei pierde peste 8 ani stand pe telefon sau tableta. Consumul de continut pe mobil a crescut aproape exponential din 2009 si pana acum si nu pare sa se stabilizeze prea curand. Un studiu realizat de cei de la Morgan Stanley in 30 de tari releva faptul ca oamenii petrec zilnic in medie 141 de minute pe telefon si 50 de minute pe tableta. Variatiile sunt insa destul de mari de la o tara la alta.

Ca sa va dati seama de diferenta, in 2013 Nielsen Ratings, cea mai mare companie de masurare a audientelor online, estima ca utilizatorii de smartphone foloseau in medie peste 26 de aplicatii si stateau 30,15 ore pe telefon in fiecare luna. De trei ori mai putin ca in 2014. Acelasi studiu arata ca tinerii intre 18-24 de ani folosesc cel mai mult telefonul si acceseaza in special retelele de socializare si aplicatiile de mesagerie. Trendul e clar. Stam mai mult timp pe telefon sau tableta decat in fata televizorului, unde ne petrecem in medie doua ore si jumatate. Iar din acest timp, 58,2% il petrecem folosind aplicatii, spre deosebire de 41,8% pe care il petrecem accesand Web-ul pe mobil.

Cei de la Buzzfeed au rugat cativa subiecti sa estimeze timpul pe care-l petrec zilnic pe telefon. I-au monitorizat cateva zile, cu ajutorul unei aplicatii, apoi au confruntat datele cu timpul pe care respectivii credeau ca il pierd pe telefon. Au ramas uimiti cand au aflat rezultatele reale.

Si dezvoltatorii de software incearca sa rezolve problema, chiar daca, aparent, mai mult timp petrecut pe telefon inseamna mai multi bani pentru ei. Acestia au creat mai multe aplicatii care iti spun exact cat timp stai pe telefon, ce faci pe el sau cum poti sa te dezobisnuiesti sa il scoti tot timpul din buzunar.

QualityTime e una dintre aplicatiile respective. Iti permite sa monitorizezi atat activitatea de pe smartphone sau tableta cat si durata petrecuta. Aplicatia iti furnizeaza rapoarte in timp real si iti permite sa setezi alerte in cazul in care depasesti durata pe care ti-ai propus sa o stai pe telefon. Ironia e ca trebuie sa-ti folosesti telefonul pentru a vedea rezultatele generate de QualityTime.

Pentru utilizatorii de iPhone sau iPad exista Moment. Ca si alternativa ei de pe Android, Moment te notifica in momentul in care stai prea mult pe telefon, iti arata cat timp petreci in fiecare zi sau poate chiar sa iti inchida telefonul in nas daca intreci limita.