Actiunile Apple au luat-o la vale, la New York, compania inchizand miercuri in coborare cu 6,4 la suta. Este cel mai abrupt declin inregistrat in ultimii 4 ani. Investitorii se tem ca iPhone-ul ar putea pierde teren în China in favoarea Nokia, in paralel cu ascensiunea Google pe piata tabletelor, anunta Mediafax.

Pretul actiunilor companiei a scazut la 538,79 dolari, capitalizarea coborand cu 34,9 miliarde dolari, la 506 miliarde dolari. Pe ansamblul acestui an, actiunile Apple au crescut cu 33%.

Compania are acorduri de distributie pentru iPhone cu China Telecom si China Unicom, insa nu a ajuns la o intelegere cu liderul de piaţă.

Declinul actiunilor Apple ar putea fi alimentat si de datele publicate marti de compania de cercetare de piata IDC, conform carora cota de piata a iPad ar putea cobori la 53,8% in acest an, de la 56,3% in 2011, in timp ce tabletele echipate cu Android vor acapara 42,7% din piata, fata de 39,8% anul trecut.

IDC estimeaza ca prezenta Apple pe piata tabletelor va cobori sub 50% in 2016, an in care vanzarile vor atinge 282,7 milioane unitati, dublu fata de volumul actual.