Un expert in domeniul securitatii telefoanelor spune ca o vulnerabilitate a tehnologiei wireless le permite hackerilor sa preia controlul terminalelor si apoi sa lanseze apeluri telefonice sau mesaje text pe banii clientului.

Hackerii se folosesc de o vulnerabilitate a retelei GSM, retea folosita de miliarde de oameni, spune Karsten Nohl, seful Laboratoarelor de Cercetare in domeniul Securitatii din Germania.

Astfel de atacuri impotriva unui numar mic de smartphone-uri s-au mai produs pana acum, dar noua inselaciune poate pune in pericol orice telefon care foloseste reteaua GSM. In cele mai multe cazuri, clientii isi dau seama ce s-a intamplat abia atunci cand primesc factura grasa la mobil.

Atacurile asupra sistemelor de telefonie fix ale companiilor sunt obişnuite si in cele mai multe cazuri includ folosirea unor linii telefonice pentru servicii cu valoare ridicata, infiintate de hackeri in Europa de Est, Africa si Asia.

Hackerii initiaza apeluri de la telefoanele controlate catre astfel de linii telefonice, dupa care colecteaza banii si dispar suficient de repede pentru a nu fi identificati.

Specialistul nu a dorit sa ofere mai multe detalii in privinta atacului.

Sursa: reuters