Are 50 milioane de descarcari din Play Store si a fost evaluata la 5 stele de aproape 5 milioane de utilizatori, pentru utilitatea ei. Cu toate astea, aplicatia Brightest Flashlight ascunde un secret murdar. Autoritatile din SUA au descoperit ca populara aplicatie de Android colecteaza si foloseste in mod ilegal informatiile personale ale celor care au instalat-o.

Mai mult, aceasta partajeaza informatiile cu terti intre care retele de publicitate si spam, fara ca utilizatorii sa fie anuntati de acest lucru si fara ca acestia sa poate alege daca vor sau nu acest lucru. Pe langa adresele de mail, aplicatia care iti transforma smartphone-ul in lanterna are acces deplin la locatia telefonului, la GPS, la datele de identificare ale aparatului si la posibilitatea de a initia apeluri.

“Cand utilizatorii sunt informati corect pot decide daca merita sa aiba acces la un anumit serviciu in schimbul partajarii informatiilor personale. Insa Brightest Flashlight nu da niciun detaliu despre cum va folosi informatiile respective”, spune Jessica Rich, unul din reprezentantii Federal Trade Commission.

Ilegalitatea consta insa in faptul ca aplicatia neaga in acordul de licenta generala  (EULA) faptul ca va partaja informatii confidentiale cu terte companii sau persoane. “Oamenii ar trebui sa fie mai atenti atunci cand instaleaza astfel de aplicatii. Majoritatea apasa butonul de install fara ca macar sa citeasca sau sa se intrebe de ce o aplicatie are nevoie de anumite permisiuni”, mai spune Rich.