Cei de la Cannonical sunt gata sa lanseze Ubuntu pe telefon, iar cel ales este unul mid-range al spaniolilor de la BQ, numit Aquarius E4.5. Primul telefon cu Ubuntu va fi disponibil incepand cu 9 februarie pentru 170 de euro printr-un magazin online.

Asa cum am mentionat, primul telefon cu Ubuntu va fi mid-range - va avea un display de 4.5 inch cu rezolutie 540 x 960, procesor quad-core MediaTek la 1.3GHz, 1GB de RAM, o camera principala de 8MP si una secundara de 5MP.

In ceea ce priveste software-ul, va fi bazat in primul rand pe gesturi, aducand aminte de Sailfish al celor de la Jolla. Este insa similar si cu celelalte sisteme de operare avand o bara de notificari ce poate fi accesata din partea de sus a ecranului, app drawer si meniu multitasking. Lucrul care il diferentiaza este abilitatea de a oferi informatii contextuale relevante, inclusiv recenzii la locurile din apropieri, stiri si alte lucruri.

BQ nu este singurul partener al celor de la Canonical, chinezii de la Meizu urmand si ei sa lanseze un telefon bazat pe software-ul britanicilor. Planul initial era ca Meizu MX3 sa aiba o editie Ubuntu, dar cu MX4 si Mx4 Pro deja lansate, planurile se pare ca s-au schimbat.

Ce este Ubuntu

Ubuntu, distributie de Linux dezvoltata de cei de la Canonical, se poate dovedi un concurent serios pentru Android si iOS.

Telul cu bataie lunga al companiei este sa creeze un telefon care sa fie un fel de gadget universal. Un astfel de gadget ar putea fi alaturi de noi in permanenta. La serviciu, va fi suficient sa conectam telefonul la un monitor si la o tastatura, si sa nu mai avem nevoie de nimic altceva pentru a ne face treaba.

De asemenea, pe drum, am putea modifica rapoartele de la serviciu, care vor putea fi accesate si de pe telefon. Cei de la Canonical spun, in plus, ca Ubuntu va merge impecabil si pe telefoane cu specificatii mai slabe.