Donald Trump, ales presedinte al Statelor Unite, i-a enervat pe chinezi in timpul campaniei sale cand anunta ca va incepe un razboi al schimburilor cu China. Acum, Global Times, un ziar controlat de partidul Comunist din China, scrie ca Trump ar fi "naiv" sa se lanseze intr-un astfel de razboi.

In timpul luptei pentru postul de lider de la Casa Alba, Trump a jurat ca va pedepsi Beijing cu tarif de 45% pentru produsele importante. "Daca Trump strica schimburile cu Statele Unite, un numar mare de industrii din aceasta tara vor fi afectate" scrie Global Times care sustine ca orice nou tarif va declansa contramasuri.

"Un numar de avioane Boeing vor fi inlocuite de Airbus. Industria auto americana si vanzarile de iPhone din China vor fi serios afectate, importurile de boabe de soia si porumb din SUA vor fi oprite. China poate sa limiteze si numarul de studenti chinezi care merg in SUA la facultate. Daca face lucrurile dificile pentru China nu ii va aduce nimic bun politic" avertizeaza ziarul.

Pentru Apple situatia ar putea fi una foarte dificila in conditiile in care compania si-a marit prezenta in China, mai ales dupa ce recent a anuntat un nou centru de Cercetare si Dezvoltare in Shenzhen pentru a atrage dezvoltatorii de software.