Discursul lui Donald Trump in care spunea ca isi doreste ca Apple sa fabrice produsele sale doar pe teritoriul Statelor Unite ar urma sa aiba consecinte neplacute pentru utilizatori.

Daca Trump ajunge presedinte iar legea aceasta va intra in vigoare, ar avea doua consecinte, una buna pentru americani, una proasta. Dorinta lui Trump este de ajuta persoanele care voteaza sa-si gaseasca slujbe, o asemenea mutare aducand beneficii in acest sens.

Compania producatoare de iPhone, iPad si Mac se bazeaza in acest moment pe partenerii din China si muncitorii din fabricile din aceasta tara care asambleaza majoritatea (un model de Mac este creat in SUA).

Daca Apple ar fi obligata sa mute totul in SUA, costurile de fabricatie ar creste foarte mult si, implicit, preturile gadgeturilor! Conform celor de la New York Times, un muncitor la Foxconn din China primeste aproximativ 400 de dolari pe luna. Pentru a tine costurile la minim, Apple ar alege probabil sa asambleze device-urile in Wyoming sau Georgia, statele cu cel mai mic salariu - 5.15 dolari pe ora. Muncind 5 zile pe saptamana, 8 ore pe zi, un muncitor din SUA ar primi 824 de dolari luna, mai mult de dublu decat un muncitor din China. Nu mai vorbim de cazul in care Apple ar asambla device-urile in California, unde salariu minim este de 9 dolari pe ora - ar rezulta un salariu de 1.400 de dolari per muncitor!

Desi exista alti factorti care trebuie luati in considerare asamblarea unui iPhone, inclusiv componente, transport, marketing si cercetare si dezvoltare, dublarea costurilor pentru muncitori ar ridica mult pretul unui iPhone! Acesta este de 650 de dolari pentru ultimul model, iPhone 6s. Astfel, pretul ar urma sa fie cel putin 1.300 de dolari!

"Dublarea pretului device-ului ar fi varianta conservatoare" spune si Carolina Milanesi, analist la Kantar Worldpanel.

O alta propunere a lui Trump este o taxa de 35% pentru produsele fabricate in afara Statelor Unite. Asta ar insemna ca urmatorul iPhone sa coste minim 877.50 de dolari! Apple nu a dorit sa comenteze afirmatiile lui Trump.